Italiaanse Bruschetta

Ingrediënten

Verse, rijpe tomaten
Verse basilicum
Zuurdesembrood/Pane di casa (vers of een dag oud werkt allebei)
2 teentjes knoflook (schil verwijderd)
Extra vergine olijfolie
Zout + Peper

Italiaanse bruschetta is een absolute klassieker. Het is een veelvoorkomend hoofdbestanddeel van Italiaanse restaurantmenu’s over de hele wereld en voor veel Italianen doet het hen denken aan “cucina povera” (of boerenvoedsel); daterend uit een tijd waarin niets werd verspild, zou eendagsbrood worden gesmoord met vers geperste olie en groenten van de boerderij. Mijn favoriete onderdeel van dit gerecht is de sensationele smaak die je krijgt van het tomatensap bij het gebruik van vers geteelde of biologische soorten. In Italiaanse huishoudens wordt veel voedsel gegarneerd op in de oven gebakken sneetjes brood en geserveerd als antipasto … eenvoudig te bereiden maar rijk van smaak, mijn tomatenbruschetta zou in uw keukens moeten worden herhaald!

Benodigdheden

1 middelgrote kom
Scherp mes
Broodrooster / Oven / Koekenpan
Bakpapier (bij gebruik van oven)
Snijplank (of lang bord) om te serveren
Vork of lepel

Bereidingswijze

Tomatenbruschetta moet worden geserveerd op goudbruin, knapperig brood. De meeste broodsoorten zullen werken, maar mijn favoriet zijn zuurdesem en pane di casa.

Begin met het grondig wassen van je tomaten en hak ze vervolgens grof, maar klein, recht in een kom. Zorg ervoor dat je elk grammetje sap dat van de tomaten in de kom valt opvangt, want dit geeft je het meest heerlijke resultaat.

Voeg een ruime hoeveelheid extra vergine olijfolie, zout en peper en een teentje geperste knoflook toe.

Voeg dan verse basilicum toe. Je kunt de bladeren met je handen in kleinere stukjes breken of heel laten, wat je maar het lekkerst vindt!

Meng met je handen of een lepel en laat 10-20 min rusten (op kamertemperatuur of in de koelkast, wat je voorkeur heeft).

Snijd tot 2 sneetjes brood per persoon voor de tomatenbruschetta en bereid deze vervolgens op een van de onderstaande manieren:

Koekenpan – Plaats de koekenpan op uw kookplaat en laat deze tot zeer hoge temperatuur opwarmen. Als ze warm zijn, leg je de sneetjes brood erop en laat je ze een paar minuten garen. Kook tot ze goudbruin zijn en er lijnen beginnen te vormen. Draai om en bak ook aan de andere kant.

Broodrooster – Voeg sneetjes brood toe aan de broodrooster en kook tot de gewenste textuur – u kunt het brood gemakkelijk zachter of harder maken, afhankelijk van uw voorkeur.

Oven – Leg sneetjes brood op bakpapier en verwarm je oven (met de grill/broiler stand + hetelucht optie)

Als het brood klaar is, wrijf dan onmiddellijk de knoflook over de bovenkant naar boven en het zal lichtjes smelten.

Schep met een eetlepel sap uit de schaal met tomaten en voeg dit toe aan elk sneetje brood voordat je de tomaten, meer sap en een paar stukjes verse basilicum toevoegt.

Hoe op te dienen

Leg elk plakje tomatenbruschetta op een snijplank en garneer met wat verse basilicum of top met je eigen favoriete ingrediënten.

Met dank aan Vincenzo’s Plate

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *